
Grup Muntanyenc


La Crònica d'en Guifré Gol
Sortida a Sant Jeroni de la Murtra 24-02-2016
Objectiu de la sortida: Fer la tradicional calçotada a can Pep després de visitar el Monestir de San Jeroni sortint del seminari de la Conreria

Dades subministrades del prestigiós centre RPF

Claustre de Sant Jeroni de la Murtra

... i els calçots
Havia de ser una sortida “light” però ...
7:30 Aquesta vegada els de Badalona sortim mitja hora més tard perquè la caminada és més a prop de les que solem fer. Amb els cotxes d’en Joan, en Jordi L. i en Jordi P. deixem la vorera del Museu de Badalona i ens dirigim, carretera de la Conreria amunt, primer, i avall, després, fins a la casa autodeclarada Monument Històric Nacional d’en Pep a Sant Fost de Campsentelles.
7:50 Arribem a Sant Fost de Campsentelles i descarreguem viandes i begudes. Per tal d’aprofitar el temps prenem el cafè amb llet o sense, les pastes i l’aigua de foc, no fos cas que amb les presses i el tràfec ens n’oblidéssim.
7:58 Arriba la colònia d’El Maresme en el cotxe d’en Narcís. Aquesta vegada per desesperació dels caminaires en Marcel ens deixa orfes de la lliçó de botànica.
8:10 Altra vegada pugem als cotxes i ens dirigim al seminari que hi ha dalt la Conreria que és el punt de partida triat per començar a caminar.
8:30 Som al seminari i iniciem la marxa. Intempestivament l’Alfons abandona el grup per desplaçar-se a un mirador que permet contemplar la Cartoixa de Montalegre en tot la seva esplendor. Quan torna a reagrupar-se amb nosaltres se’ns apareix amb una alegria serena i, fins i tot, alguns li han pogut veure l’aura que l’envoltava.

Cartoixa de Montalegre
9:15 La ruta que seguim discorre per entre els múltiples camins i rierols de la Serra de Marina en el seu tram entre Santa Coloma de Gramanet, Tiana i Badalona. “Els vessants de solana són propis de zones seques i la vegetació està constituïda per comunitats arbustives i herbàcies, amb algunes clapes arbòries, principalment de pi pinyoner”. El sol granític, que està molt erosionat, és majoritàriament sauló. Ja som a la Font de l’Amigó.

Res els atura

Font de l’Amigó
(Més informació la trobareu a https://youtu.be/-vlH386Goeg?list=PL57CD05526B281033)
10:10 Som a Sant Jeroni de la Murtra, sense haver hagut de fer grans esforços perquè, en general, el pendent anava a favor nostre i els camins, a excepció dels corriols per on solen passar els que fan trial, estan en bones condicions. Les excel·lents relacions que manté en Pep amb els que tutelen el monestir, ens faciliten el concurs d’un dedicat i documentadíssim guia, en Rafel Vicente, que ens instrueix amb tots els ets i uts sobre les característiques del monestir i la seva darrera propietària, Francesca Güell López.

Guia i Caminaires
“Sant Jeroni de la Murtra és un antic monestir gòtic situat a la Vall de Betlem, propera a la ciutat de Badalona. Va pertànyer a l’orde dels jerònims i va ser fundat, el 1416, pel mercader barceloní Bertran Nicolau, sobre l’antiga casa de Ça Murtra. A partir d'aquesta casa es va construir l'església, les cel·les, el claustre, el refetor, la cuina i d'altres dependències monàstiques. Els monjos el van habitar fins al 1835, data de la seva crema parcial. Afectat per la desamortització de Mendizábal, el monestir va ser subhastat. A finals del s. XIX i començaments del s. XX, va residir-hi una interessant colònia d’estiuejants. El 1947, la Sra. Francesca Güell i López va comprar el lot principal per tal de convertir-lo en recinte de solitud i silenci i, també, per aconseguir-ne la restauració.”
Francesca, filla d’Eusebio Güell i Bacigalupi (indià i industrial) i Isabel Lòpez Brú (filla del suposat negrer i home de negocis, Antonio Lòpez Lòpez), “va voler que Sant Jeroni tornés a ser dedicat a Deu. Volia que fos un lloc on els intel·lectuals i artistes busquessin i trobessin la veritat; sempre en soledat i silenci”.
La magnífica dissertació del senyor Rafael Vicente va arribar al seu punt culminant quan en explicar la crema del monestir i la bullanga del Torin*, a 1845, es va adonar del gest d’assentiment d’un dels caminaires i el va reconèixer com el fill del Sr. Gol del qual, com tants altres, havia rebut classes de gimnàs; va ser un moment molt emotiu. (*Per tal de saber-ne més: http://www.altresbarcelones.com/2010/10/la-broma-del-torin-la-primera-bullanga.html)
Fora del monestir hi ha molt d’ambient perquè grups d’alumnes d’escoles de Santa Coloma i Badalona hi han organitzat visites agro-culturals. Els caminaires ens hi barregem recordant altres temps no massa (?) llunyants.
11:10 Esmorzem davant el monestir.
11:25 Comencem el camí de tornada que no se’ns promet tan plàcid com el d’anada. Després de dilatades discussions es decideix anar per la Coscollada de l’Amigó (466 m) que ens obligarà a suar la cansalada i a panteixar molt sovint, però és que no som els Caminaires de la Costa?, per tant, ho assumim amb optimisme i ardidesa. Durant la caminada el cronista constata que un dels caminaires sembla tenir previstes totes les possibilitats i avatars economico-financers i físics als quals es pot veure sotmès en el futur; els seus raonaments són concloents i crec que faria un bon servei a més d’un caminaire despistat si ho exposés en forma de ponència.
12:50 Som de nou al seminari pugem als cotxes i cap a Sant Fost.
13:00 Arribem a can Pep, no abans que aquest encarregui al ciclista amb nom d’alcalde que li vagi a buscar dos paquets de Dux a una estanquera molt ben dotada. En Toni i l’Emili ja hi són i ens estan esperant amb ànsia.
14:00 Ara ve la feixuga tasca de fer el vermut (olives, Coromines, fuet, formatge, ...), mentre uns voluntaris pelen els rizomes i enfilen els calçots de 40 amb 40. El xampany, el vi i les cerveses brillen per la seva presència i se’ls fa un degut compliment. Els sacrificats fogoners preparen les brases i comencen a “cremar” els calçots amb eficàcia i elegància; la resta s’ho mira ben asseguts. El vermut sembla la bota de Sant Ferriol que mai s’acaba i sense perdre gota d’entusiasme els desvagats li fem l’honor.
15:00 Una vegada fets els calçots, en Jordi L. llegeix un elogi a tan preada hortalissa que en acabar dóna el tret de sortida per començar a devorar els calçots amb la salsa del Guifré; aquesta vegada un parell de bols de la salsa han sortit massa líquids perquè el prestigiós xef s’ha “passat” amb l’aigua. Això ha provocat reiterades queixes per part d’alguns comensals de “morro fi”. El “salsero” (que no és en Narcís) n’ha pres nota perquè aital circumstància no es repeteixi en el futur.

Calçots a “go-go”
16:00 Seiem a taula, com sempre molt ben parada, amb un plat amb mongetes, cansalada, botifarra negra i blanca tot ben amanit amb el mundialment reconegut allioli d’en Jordi P; el vi i el xampany a pleret. El microones ha escalfat les mongetes que superen amb escreix les de l’any passat. Algun ressentit, potser ofès per allò de les mongetes de l’any passat, reiteradament anava anomenant maionesa al prodigiós allioli. En la sobretaula en mig de converses variades no han faltat els acudits d’en Francesc i d’en Toni. En un moment de confusió, algú ha proposat altra vegada el relleu del MHP, però la tranquil·litat a tornat als comensals en adonar-se’n que la proposa l’havia fet en Mr. Hyde.
L’Oriol pren la paraula per tal d’insistir en la necessitat de la figura d’un moderador en les converses de sobretaula. “Ara mateix, n’hi ha cinc que parlen alhora i de temes i això sembla el mercat de Calaf”. Es busca un caminaire de consens no adscrit a cap facció i s’aprova la candidatura d’en Ricard.
17:30 És l’hora de les postres. Dos excel·lents pastissos, un de l’Anna Maria i l’altre d’en Josep Ramon. Els comensals fan esclatar un unànime i espontani aplaudiment per a tots els mestres cuiners i brindem i cantem en honor als que han fet anys. Per reblar el clau, apareix el gelat de bescuit amb torró regat amb ratafia Roset, que provoca tal entusiasme que, sense excepció, ens posem drets per fer “la ola” a en Pep; finalment arriben els cafès.
Acordem que la propera sortida es complementarà amb la “carxofada” a la sala de “farres” de can Narcís, o millor al revés, el complement de la “carxofada” serà la sortida.
En Pep, que no perd pistonada, passa comptes i sortim per 18€.
18:25 Deixem la feina de recollir i condicionar el local per en Pep i ens acomiadem fins a la següent.
18:50 Hi ha que arriba a Badalona
ELOGI DELS CALÇOTS
Del filferro que enfila la garlanda
sua el calçot i gemegant rebenta,
damunt la flama que l’espurna esventa.
Amb el pitet posat esperem tanda.
Ja es fora el fred i fora la bufanda
Un bon priorat que fa la sang calenta
que cada cop la gent va més contenta
amb la graella que és plena de vianda.
El ceballot trempat ja s’ha pansit
i ara regalima untat de salsa
dins les boques obertes amb delit.
Ja tenim el personal enllepolit
i després de l’àpat tothom s’alça
per brindar de joia amb un sol crit.
El porró trempa i em pixa boca i pit.
24-2-2016 Calçotada a sant Fost de Campsentelles
Anònim (de moment)